Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

Πολιτικό βέρτιγκο στην κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες

 Σε πολιτικό βέρτιγκο έχει περιπέσει  η  κυβέρνηση μετά την απόφαση της  Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε παραδεκτές τις προσφυγές των καναλιών για τις τηλεοπτικές άδειες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ΣτΕ θα μπει στην ουσία της συζήτησης για το αν ο νόμος Παππά είναι συνταγματικός ή όχι.
 Για «ήττα» σε περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Παππά μίλησε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης επαναλάμβανοντας με τη σειρά του ότι σε μια τέτοια περίπτωση «θα επιστρέψουμε στο καθεστώς της ασυδοσίας, του κιτρινισμού και της φαυλότητας». Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα φέρει νέο νόμο σε αυτή την περίπτωση, απάντησε: «θα το ξανασκεφτούμε». Για την τροπολογία σχετικά με τα κανάλια, σημείωσε πως «η κυβέρνηση δεν βιάζεται», ενώ αποσύνδεσε το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ με την απόφαση του ΣτΕ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για συνταγματική επιταγή.
Προφανώς το Μαξίμου θεώρησε ότι είναι μάλλον υποχρεωμένο από τα πράγματα ή έστω ότι η καλύτερη τακτική, ώστε να μην προκαλεί και το ανώτατο δικαστικό σώμα, να αναμένει τις δύο συνεδριάσεις που προγραμμάτισε το ΣτΕ για τη Δευτέρα και την Τετάρτη και μετά, ανάλογα με τη δικαστική απόφαση να κάνει οτιδήποτε.

Η πλήρης αβεβαιότητα πλέον στην κυβέρνηση για την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, όταν μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν πεπεισμένη ότι δεν υπήρχε περίπτωση να «πέσει» ο νόμος, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και έχει αποσταθεροποιήσει πλήρως το κεντρικό επιτελείο του Μαξίμου. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, ούτε εύκολη διέξοδος από μία τυχόν αρνητική εξέλιξη για την κυβέρνηση στο ΣτΕ. Και σίγουρα όλοι συμφωνούν ότι δεν είναι διόλου διαχειρίσιμη μία πολιτική ήττα, αυτού του μεγέθους στην περίπτωση που πέσει ο νόμος, τον οποίο η κυβέρνηση έκανε τη βασική της πολιτική σημαία εδώ και μήνες.

Ωστόσο στην κυβέρνηση ελπίζουν και εκτιμούν ότι τίποτα δεν έχει κριθεί και πως το ΣτΕ θα απορρίψει, στο ουσιαστικό μέρος της συζήτησης, τις προσφυγές των καναλιών και θα επιτρέψει τη συνέχιση και ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας για το νέο τηλεοπτικό τοπίο.

«Η απόφαση του ΣτΕ δεν αποτελεί μπλόκο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ρυθμίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Ήταν μια απόφαση που αφορούσε το αν και κατά πόσο οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν κατά της διαδικασίας στη συγκεκριμένη της φάση. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δικαστική απόφαση που θέτει εμπόδιο στην περαιτέρω κίνηση της διαδικασίας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη» δήλωσε χαρακτηριστικά (στον ΑΝΤ1) ο διευθυντής του Γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σε πιο «σκληρή» γραμμή και από τον ίδιο τον κ. Παππά, τουλάχιστον δημοσίως, ο κ. Τζανακόπουλος είπε για την επίμαχη τροπολογία περί κλεισίματος των καναλιών χωρίς άδεια σε πέντε ημέρες, ότι «αποτελεί ένα απαραίτητο βήμα για να συνεχιστεί η προσπάθεια για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Είναι ένα όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης». Πρόσθεσε πάντως ότι «θα επιδιώξουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και θα υπάρξει μεγάλη μέριμνα σε ότι αφορά και την απορρόφηση των εργαζομένων από τους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και για να βρεθεί μια λύση στην οποία θα συμφωνούν όλοι».

Ο κ. Παππάς από την πλευρά του απέφυγε να αποκαλύψει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και ειδικά τι θα γίνει με την τροπολογία. Επέμεινε πάντως στην αναγκαιότητα να υλοποιηθεί ο νόμος, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα γυρίσουμε στο καθεστώς της ανομίας, που υπήρχε πριν τον διαγωνισμό. Δεν υπάρχει τρόπος να υλοποιήσουμε και να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, εάν πέσει ο νόμος σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος πάντως ξεκαθάρισε ότι τα χρήματα που κατέβαλαν οι καναλάρχες, οι οποίοι πήραν άδεια θα επιστραφούν. Στο θέμα αυτό υπήρξε κάποια σύγχυση, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Κουρουμπλής εμφανίστηκε να θεωρεί το θέμα της καταβολής των χρημάτων της πρώτης δόσης ως ένα τετελεσμένο γεγονός, από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή – μεταφορικά (με την πολιτική έννοια του όρου) και κυριολεκτικά (επιστροφή χρημάτων δηλαδή)!

Η κυβέρνηση καλείται τώρα να διαχειριστεί και τη δεδομένη αδυναμία συγκρότησης του ΕΣΡ πριν τουλάχιστον ξεκαθαρίσει το δικαστικό μέρος της υπόθεσης. Σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση και κυρίως η αξιωματική, ξεκαθάρισε στη χθεσινή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στη συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής στη βάση που θέλει η κυβέρνηση – υλοποίησης του νόμου Παππά δηλαδή – εάν η κυβέρνηση δεν ανατρέψει όλο το σχεδιασμό της με τον διαγωνισμό για τις άδειες. Στην παρούσα φάση δε, με το ΣτΕ να αποφασίζει εντός ελαχίστων ημερών, καμία πλευρά της αντιπολίτευσης δεν δείχνει διάθεση να σπεύσει και να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Μαξίμου.

Η κυβέρνηση επέμεινε να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι θέλει ένα ΕΣΡ με ισχυρές αρμοδιότητες και ρόλους, αλλά είναι εμφανές ότι το πρόβλημα ανάγεται στη γενική πολιτική σύγκρουση επί του θέματος και όχι στο επιμέρους, που αφορά στο Συμβούλιο.

«Ο δικός μας νόμος είχε τις περισσότερες, από τους υπόλοιπους προηγούμενους, αρμοδιότητες για το ΕΣΡ» δήλωσε ο κ. Παππάς, όταν πια όμως είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο, με απουσία οποιασδήποτε διάθεσης για συναίνεση.