Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

ΣΥΡΙΖΑ: Είναι απαράδεκτο να ξεκινά η συγκομιδή βερικόκου μεταποίησης χωρίς να είναι γνωστή η τιμή πληρωμής

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί βερίκοκου το οποίο προορίζεται για μεταποίηση αναφέρθηκαν με κοινή ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας και Κορινθίας κ. Δημήτρης Κοδέλας, και κα. Μαρία Θελερίτη. Οι βουλευτές που συμμετείχαν και στην σύσκεψη των παραγωγών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι « είναι απαράδεκτο να ξεκινά η συγκομιδή βερικόκου χωρίς να είναι γνωστή η τιμή πληρωμής. Δε μπορεί οι αγρότες να είναι η μόνη κατηγορία που παραδίδει τα προϊόντα της περιμένοντας αργότερα να μάθει την τιμή». Επίσης οι βουλευτές χαρακτηρίζουν «προσβλητική τη μη συμμετοχή στη σύσκεψη εκπροσώπων της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας».
Αναλυτικά οι ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

Την Τρίτη 12/06 πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσία του υπουργού κ. Ν. Μαραβέγια, σύσκεψη για το θέμα της διάθεσης και των τιμών της φετινής παραγωγής βερικόκου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν πρόεδροι Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών που παράγουν βερίκοκα από Αργολίδα και Κορινθία ενώ είχαν κληθεί και εκπρόσωποι των Κονσερβοποιών καθώς και των βιομηχανιών χυμού. Τελικά στη συνάντηση παρεβρέθησαν μόνο εκπρόσωποι των χυμοποιείων.


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκαν ως εξής:

1. Είναι απαράδεκτο να ξεκινά η συγκομιδή βερικόκου χωρίς να είναι γνωστή η τιμή πληρωμής. Δε μπορεί οι αγρότες να είναι η μόνη κατηγορία που παραδίδει τα προϊόντα της περιμένοντας αργότερα να μάθει την τιμή!

2. Παραμένει ακόμα άγνωστη η ποσότητα βερικόκων που είναι διατεθιμένες να απορροφήσουν οι βιομηχανίες με κίνδυνο να παραμείνει μέρος της παραγωγής αδιάθετο οδηγώντας στην απόγνωση τους παραγωγούς. Είναι αδιανόητο το ότι δεν υπήρχε μέχρι σήμερα ο μηχανισμός αυτός που έγκαιρα θα μελετούσε τα στοιχεία των βιομηχανιών μεταποίησης, τα δεδομένα της χρονιάς, τις διεθνείς τάσεις για το προϊόν, ώστε να υπάρχει έγκαιρα σχεδιασμός για τη διάθεση της παραγωγής. Η μειωμένη περσινή παραγωγή βερικόκων καθώς και οι βάσιμες υποψίες για εναρμονισμένες πρακτικές καθορισμού των τιμών από τους μεταποιητές μας δημιουργούν έντονες ανησυχίες για παιχνίδια στις πλάτες των παραγωγών ώστε να απορροφηθεί σε χαμηλές τιμές η παραγωγή.

3. Οι μεταποιητές οφείλουν να γνωρίζουν ότι δε μπορεί να λειτουργούν μόνο με βάση την επιχειρηματική λογική αλλά η δραστηριότητά τους αφορά άμεσα τη βιωσιμότητα και τη συνέχεια της παραγωγής, καθώς και τις ζωές χιλιάδων οικογενειών. Γι' αυτό και χαρακτηρίσαμε προσβλητική τη μη συμμετοχή στη σύσκεψη εκπροσώπων της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας. Η πολιτεία θα όφειλε να αντιμετωπίζει το ζήτημα ως εθνικό, παραγωγικό, κοινωνικό παρεμβαίνοντας, ελέγχοντας και προλαμβάνοντας φαινόμενα κρίσης. Είναι προφανές ότι απουσιάζει ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός εθνικής και κλαδικής αγροτικής πολιτικής.

4. Ζητήσαμε επίμονα να μάθουμε από τους εκπροσώπους των βιομηχανιών χυμού τις τιμές που πρέπει να αναμένουν οι παραγωγοί. Δυστυχώς δεν πήραμε σαφή απάντηση αφού ισχυρίστηκαν πως οι τιμές καθορίζονται διεθνώς χωρίς ακόμα να έχουν να μας πουν κάτι πιο συγκεκριμένο.

5. Στηρίξαμε το αίτημα των προέδρων Α.Σ και Ο.Π. να διερευνυθεί η αποζημίωση από το πρόγραμμα de minimis εφόσον μείνουν ποσότητες αδιάθετες καθώς και σε περίπτωση ζημιών στις καλλιέργειες από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται τις επόμενες μέρες να ενεργοποιηθεί ο ΕΛΓΑ.

Τέλος, μετά τη σύσκεψη ήρθαμε σε επαφή με υπάλληλους του υπουργείου όπου διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ένα δυναμικό ανθρώπων με σημαντική εμπειρία και γνώση το οποίο παραμένει αναξιοποίητο. Είμαστε βέβαιοι πως η χώρα μπορεί μετά τις 17 Ιούνη να προχωρήσει σε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης του αγροτικού τομέα αξιοποιώντας τις δυνατότητες τόσο των παραγωγών, όσο και του ανθρώπινου δυναμικού που βρίσκεται στο υπουργείο, στα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, των νέων επιστημόνων και γεωτεχνικών.