Ανακατεύθυνση στο portal kavos news

JPMorgan: Θα πληρώσει 2,6 δις δολάρια στο αμερικανικό δημόσιο και σε θύματα της πυραμίδας του Μέιντοφ

Η αμερικανική τράπεζα JPMorgan Chase συμφώνησε να καταβάλει το ποσό των 2,6 δισεκ. δολαρίων στο αμερικανικό δημόσιο και σε θύματα του Μπέρναρντ Μέιντοφ (δείτε εδώ), προκειμένου να διευθετήσει τις εις βάρος της κατηγορίες, για τη μη ενημέρωση των αμερικανικών αρχών σχετικά με τις υποψίες που είχε για τις απάτες που γίνονταν στο ταμείο του Μέιντοφ. (διαβάστε:Πληθαίνουν οι συγγενικές σχέσεις στο σκάνδαλο Μέιντοφ)

Εισαγγελείς επεσήμαναν ότι η τράπεζα ποτέ δεν ανέφερε τις υποψίες της στις αμερικανικές Αρχές, αν και μείωσε την έκθεσή της στο ταμείο του Μέιντοφ για να ελαχιστοποιήσει τις ζημιές της από αυτό που είχε γίνει μία «πυραμίδα» (ή Ponzi scheme) ύψους 17,3 δισεκ. δολαρίων.

«Η τράπεζα ενεργούσε όταν επρόκειτο για τα δικά της κέρδη, αλλά δεν ήταν τόσο επιμελής όσον αφορά τις νομικές υποχρεώσεις της», δήλωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν Πριτ Μπαράρα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Εν μέρει εξ αιτίας αυτής της ανεπάρκειας, επί δεκαετίες, ο Μπέρνι Μέιντοφ ήταν σε θέση να ξεπλένει δισεκατομμύρια δολαρίων σε αποδόσεις της πυραμίδας, ουσιαστικά μέσω ενός ενιαίου συνόλου λογαριασμών στην JPMorgan», πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

Ο διακανονισμός των 1,7 δισεκ. δολαρίων με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποτελεί το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει πληρώσει ποτέ τράπεζα για να διευθετήσει κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος. Η συμφωνία εξασφαλίζει παράλληλα ότι δεν θα επιβληθούν ποινές σε βάρος προσώπων.

Ο διακανονισμός αυτός κλείνει το τελευταίο μόλις από τη σειρά των νομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η JPMorgan. Τον Νοέμβριο, η τράπεζα συμφώνησε σε έναν διακανονισμό ύψους 13 δισεκ. δολαρίων με την αμερικανική κυβέρνηση για τα ομόλογα της τράπεζας με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια. Η τράπεζα αντιμετωπίζει, ακόμη, οκτώ κρατικές έρευνες, που αφορούν θέματα όπως τις πρακτικές προσλήψεων της στην Κίνα και το αν χειραγώγησε το επιτόκιο αναφοράς Libor.